Evet, birçok meditasyon tekniği mevcut, farkındalık meditasyonu ise bunlardan biri. Ancak mindfulness yaklaşımını bir meditasyon tekniği olmaktan çok bir tavır olarak ele almaktayız. Mindfulness tavrı hayatın içinde birçok alana aktarabiliriz, bu yönüyle mindfulness ile yaklaşarak meditasyon da yapabiliriz.
Bilimsel olarak desteklenmiş olması da Mindfulness temelli yaklaşımları güçlü bir yere konumlandırıyor. Mindfulness ve Mindfulness temelli yaklaşımlar dünya üzerinde klinik alanda da kullanılmaktadır.Yapılan araştırmalarda genellikle gruplar üzerinde çalışılır. Kanser hastaları, kronik ağrısı olanlar, tükenmişlik sendromu yaşayanlar, öncesinde depresyon geçirmiş durumdaki hastalar, bağımlılar, çocuklar…
Bu alanda ilk çalışmaları Prof. Dr. Jon Kabat Zinn, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi Mindfulness Merkezi’nde gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Jon Kabat Zinn Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Temelli Stres Azaltma Programını (MBSR) oluşturan kişidir.
Mindfulness, Budist felsefeye dayanıyor olsa da hiçbir din ile ya da felsefi akımla bağlantılı değildir. Farkındalık geliştirmek bir Budist faaliyeti değildir. Mindfulness şu an içerisinde gerçekleşenleri fark etmeyi ve tüm bu fark edilenleri yargılamaksızın kabul etmeyi içerir. Bilinçli farkındalık sadece şimdiki anda yaşamak ve şimdiki anı fark etmek değildir. Bu farkındalık hali iki katmanlıdır denilebilir. İlk katman an içinde mevcut olup olanları fark etmek, ikinci katman ise tüm bu fark ettiklerimizi karşılama biçimimizi fark etmek.
Koçluk Nedir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), koçluğu "günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte koçluk alan kişi ile ortaklık ilişkisi" olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç koçluk alana ilham vererek kendi kişisel ve profesyonel potansiyelinin farkına varmasını ve onu gerçekleştirmesini sağlar.
Deneyim Koçluğu?
Kendi Koçluk yaklaşımımı deneyim koçluğu olarak tanımlamaktayım. Koçluk alan kişinin gündemi,deneyimi her ne ise sohbetlerimize NLP ,EFT, meditasyon ve bedensel egzersizler gibi teknikler dahil olabilmektedir.
Mindfulness temelli koçluk nedir?
Mindfulness odaklı meditatif uygulamalarının koçluk seanslarına adapte edilmesiyle oluşur. Koçluk seansları, basit ve etkili meditasyon metotları kullanılarak iç sesi korkularımızdan ve koşullanmalarımızdan ayırt etme becerisi kazanmaya yöneliktir.
Bu beceriyi günlük hayata aktarmak, zor duygularla mücadele etmede bize kaynak sağlar.
Bu süreç, bir farkındalık kazandırma çalışmasıdır. Kişiler, etkilerini hem iş hayatlarında hem özel hayatlarında hem de sosyal hayatlarında gözlemlemektedirler.
Koçluk ne değildir?
Koçluk bir terapi değildir. Terapide geçmişten gelen sorunlar, psikolojik fonksiyonlar konu edilirken; koçluk, şu an ve gelecek odaklıdır. Bireyin kendi isteği ile başlattığı değişimi temel alan, bu değişimi ve dönüşümü destekleyen bir süreçtir.
Koçluk aynı zamanda bir danışmanlık ya da akıl hocalığı da değildir, problemlerin danışan adına tespit edildiği, reçete yazıldığı ve çözüm getirildiği bir süreç değildir.
Bu süreçte koçluk alan kişi, koçun desteğiyle kendi keşif sürecini yaşar ve kendi çözümlerini kendisi yaratır.
Kimler Mindfulness Koçluk Alabilir?
Hayatın akışında karşımıza çıkan duygu,düşünce ve durumlarla ustaca ve bilgece baş etmek isteyen herkes için uygundur.
Mindfulness öğrenilebilen bir beceridir. Önceden, meditasyon uygulayıcısı olmak, klinik tanıya sahip olmak, yaş, cinsiyet gibi kriterler yoktur.
Seanslar
Mindfulness Temelli Koçluk çalışması için bir öngörüşme yapılır. Sizin ihtiyacınıza yönelik olup olmadığı belirlenir ve ardından ilk seans için bir tarih kararlaştırılır.
Seanslar online yapılır.
Seans Süresi, 60 - 90 dk. arası değişebilir.
Dertli insan içi duman dolu bir odaya benzer.Onu dinlemek, o odaya bir pencere açmak gibidir.
Mevlana
Farkındalık temelli uygulamalar kuşkusuz ki dikkati eğitmek için etkili yöntemlerdir.
Çalışmalar, Mindfulness uygulamalarının stres ve kaygıyı azaltmada önemli bir rol üstlendiğini ve bilinç durumlarını yönetebilmenin öğrenilebilir olduğunu göstermektedir. Bu sayede kurumlarda belirli ticari faydalar gibi birçok etki gözlemlenmektedir.
Hayatımızda her zaman duygu iniş çıkışları yaratacak olaylar, kişiler mevcut. İş ve yaşam dengesini kurabilme becerisi bu noktada önem kazanıyor. Özellikle geçirdiğimiz pandemi sürecinde bir yandan işlerimizi devam ettirmeye çalışırken, diğer yandan geleceğin belirsizliği ve içimizdeki korkuyla mücadele ediyoruz. Ev ortamında çalışmak, bu yeni çalışma düzenine alışmak, aynı anda ortamı aile üyelerimizle paylaşmak bizler için oldukça yeni. Yaşadığımız duygu yoğunlukları bazen öyle güçlü olabiliyor ki rasyonel karar vermek mümkün olmayabiliyor.
Kurumsal Mindfulness eğitiminde, insan beyninin işleyişine bakarak, mindfulness uygulamalarının pozitif yönde etkisi üzerine farkındalık kazanmak başlıca hedeflerimizden. Bu eğitim programı sayesinde çalışanlar ve yöneticiler stres yönetimi, odaklanma, takım çalışması, iletişim ve işbirliği eksikliği gibi zorluklar üzerine pozitif etkisi kanıtlanmış temel Mindfulness tekniklerini deneyimleyecek, aynı zamanda, hayatlarının bir parçası haline getirmek üzere farkındalık kazanma ve bu yönde bilinç geliştirme imkânı yakalayacaklardır.
Programa katılan bireylerin;
"Ne kadarda otomatik yaşıyormuşum. Yavaşlamayı, fark etmeyi, anın içinde kalabilmeyi keşfettim. Hayat şimdi bildiği gibi gelsin. Teşekkür ederim."
"Arkadaşımın önerisiyle sizinle tanıştım. Sizin sayenizde de kendimle :) Teşekkür ederim."
"O tatlı ses tonunuzla, yaklaşımlarınızla kafamın içine ışık tuttunuz. Teşekkür ederim."
"Yaptığımız pratiklerin davranışlarımın üzerindeki etkilerinin farkedilir olduğunu ailem de söylüyor . "
"Uykularım düzene girdi. Sabah kalktığımda yaşadığım o tutulmalar azaldı. Olduğu zamanlar da ağrıyı ve belki de kaynağı olan düşüncelerimi gözlemlemeyi öğrendim."
"Yogayı bana sevdiren kadın <3
Şu an yogaya devam ediyorsam katkın büyük."
Telif Hakkı © 2022 Taşın Yolculuğu - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli